. dEmi Masa

Demi masa.Sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian,
kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasehat menasehati
supaya mentaati kebenaran dan nasehat menasehati supaya menetapi kesabaran.
(Al-`Asr 103:1-3)



Sunday, December 19, 2010

064 Bumi Cinta

Salam semua.
Apa khabar? Sihat? Alhamdulillah. Apa jua keadaan kita ketika ini, kita masih lagi dalam mengecapi kurniaan iman dan islam dariNya. Terasa lama pulak tak update blog. Ada seperkara yang nak di'blog'kan oleh aku disini.

Nak dimulakan cerita, semalam aku, dan beberapa orang rakan pergi outing kat Temerloh. Idea asal nak gi outing kat Kuantan. Huhu...jauhnya. Nak gi kuatan sebab nak ziarah seorang staff kolej. Tapi kami dapat tau dia dah keluar hospital. Syukur. Tetapi kami terasa gian nak keluar berjalan jugak. So, destinasi kami pilih adalah ke Temerloh. Nasib baik ade pemandu pelancung yang hebat. Sekitar pelusuk Temerloh dia tau jalan-jalan kat situ. Jadi, kami yang lain suruh dia bawa kami ke pustaka buku. Habis untuk bab lari topik. Hehe.

Dalam pustaka itu aku beli novel yang bertajuk 'Bumi Cinta' hasil karya Habiburrahman El Shirazy. Tak sempat nak baca kulit belakang novel ni aku terus je beli. Sebabnya aku tau buku ni da 'hot' kat pasaran Malaysia Indonesia. Macam  'Ayat-ayat Cinta' lah 'hot'nya novel ni. Ni gambar buku tu...



(cantek tak edit effect? hehe...eh sempat pulak dy ni!) Haa...lepas dah beli, time kat dalam bas nak balik baru aku baca kulit belakangnya...korang baca lah....mungkin akan membuat korang minat untuk memilikinya juga :) Baca ini :

Wednesday, December 8, 2010

063 Salam Ma`al Hijrah 1432

Salam Ma`al Hijrah kepada semua blogwalking.
Ini Istisyhad ada buat satu wallpaper ntuk maal hijrah.
-.-tapi tak cantik...hmm.
barangsiapa yang nak kritik, kritik puas2 kat coment okeh.
InsyaAllah nty istisyhad baiki ntuk jadi lebeh baik.
Syukran semua.JazakallahulKhoir :)

Tuesday, December 7, 2010

062 -10 Successful Tips for a Better Pet Photography

10 Successful Tips for a Better Pet Photography

Photography as the word clearly says is the science or art of portraying the details of an object in such a way that one that is not in the scene would be able to imagine the object as is real. It is indeed a wonderful art which involves both body and mind of the photographer to feel and realize the characteristics of the detail being captured.
Photography is a full time passion and profession for many in and around the world who enjoys and feels the work they do. For several others, it remains as a wonderful hobby which keeps them relaxed and freed away from their hectic profession or business. One of the most interesting photography fields is the Pet Photography which has something to do with the hobbies that was discussed in the previous line.


Here are 10 Successful Tips for a Better Pet Photography. Enjoy!

061 Peter Sanders - Dari Mata Lensa ke Mata Hati



Fotografi vs Perubatan, bukan sahaja dua bidang yang berbeza malah arah yang cukup bertentangan.
Itu adalah satu dilema yang pernah saya alami dahulu.
Satu dilema yang tidak patut berlaku dan tidak boleh diterima logik akal, saya tahu.
Tetapi sampai ke tahap itu sekali minat yang mendalam dalam bidang fotografi.
Namun atas cita-cita yang tercipta sejak kecil, saya mengikut kata akal dan emosi untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan walaupun hati kecil berkata sebaliknya.
Bukanlah saya tidak bersyukur dengan peluang yang diberi atau tidak 'passionate' dengan bidang yang saya pilih namun atas sebab komitmen dan tanggungjawab yang kian banyak menyebabkan saya kurang punyai masa untuk diluangkan bersama kamera tersayang.
Melihat sahabat-sahabat lain yang semakin maju dalam bidang fotografi, saya berasa sedikit cemburu dengan peluang mereka untuk terus mendalami dan melabur dalam bidang seni ini.