. dEmi Masa

Demi masa.Sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian,
kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasehat menasehati
supaya mentaati kebenaran dan nasehat menasehati supaya menetapi kesabaran.
(Al-`Asr 103:1-3)



Wednesday, August 26, 2009

033 5 Ramadhan

Tarikh Lahirku

Kelender Masihi: 9 Mac 1992
Kelender Islam : 5 Ramadhan 1412

Umur Masihi: 17
Umur Islam: 18 :D

Kalau semua orang sambut tarikh lahir satu tarikh...aku sambut tarik lahir dua tarikh. tak sangka. da 18 tahun aku sebenarnya. siapa nak tau dalam kelender Islam dia lahir bila masuklah laman web nie...

http://www.islamicity.com/PrayerTimes/defaultHijriConv.asp

Mak aku pernah cerita...time lahirkan aku, sebelum tu mak aku pun puasa. dalam banyak2 adek-bradik aku...aku sorang je yang lahir time bulan nie...habis hampir satu bulan mak aku kene ganti puasa...Love you Mama!!

Gembira?! tak!..walaupun hari ni hari jadi aku...aku susah nak ungkapkan kegembiraan. Masih ramai orang yang sambut tarikh lahir dalam kesedihan. Serba kekurangan. Aku sedih sangat. Hanya Allah sahaja yang tau betapa sedih hati ini. Dan aku berharap hari ini dapat menjadi hari untuk aku muhasabah diri aku.

2 comments:

ummuhaq said...

salam. laman web yg adik bg tu, akk da cek trkh lahir. tq. but, akk rs pengiraan dia krg tept coz spatutnya akk 28 rabiul akhir, tp kat web tu tulis 27 rabiul akhir then akk nak pastikn betul ke x, ank akk lahir 10 safar tp dia tulis 9 safar. so akk rs birthdy adik bkn 5 ramadhn tp 6 ramadhn.

istisyhad-perinduCintaNya said...

owh...thx...
huhu...aritu time mule2 sy crik,
befday sy 4 ramadhan...huhu xpe la
..xsalah kan klo sy anggap 5 ramadhan befday sy...sbb lgipun kan kalo mghrib da msuk hari seterusnya...sy pon da malas nak pikir...buat pe nk buang masa pikir bende2 nieh...x bagi manfaat pon kt umah..hehe :D jzkk!