. dEmi Masa

Demi masa.Sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian,
kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasehat menasehati
supaya mentaati kebenaran dan nasehat menasehati supaya menetapi kesabaran.
(Al-`Asr 103:1-3)



Saturday, November 13, 2010

057 Tips Menjadi Blogger yang diRedhai Allah

Salamun`alaik...MySpace
Hari ini
  1. Tidak posting article yang berunsurkan gosip-gosip. MySpace
  2. Tidak posting article yang berunsurkan fitnah semata-mata. Konon nak bagi blog HOT, letak article hangat. Dapat tau pasal berita itulah, pasal inilah, terus je posting dekat blog. Mane boleh macam tu! Dapat apa-apa berita kene la siasat dulu. Sebagaimana firman Allah "Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu."[49:6] Janganlah kita tergolong dalam orang yang menyesal atas perbuatannya itu.
  3. Tidak posting article yang berunsurkan lucah 18sxMySpace MasyaAllah. Kebanyakkan blogger pada masa ini banyak post mengenai sesuatu yang berunsurkan lucah. Hanya semata-mata menginginkan lebih banyak trafik dalam blog mereka. Kalau ya pun anda ingin menjana wang dari Nuffnang or whatever etc.. jangan sekali-kali anda memilih untuk posting sesuatu yang berkaitan lucah. Orang lain tengok anda dapat saham, orang lain share lagi banyak saham anda. Saham dosa berantai.
  4. Tidak posting article yang mengaibkan seseorang. Jangan suka buka aib orang sehinggakan perkara yang orang tidak tahu, jadi tahu. Esok-esok Allah SWT buka aib kita di akhirat nanti. Dan jangan juga kita buka aib sendiri iaitu memberi tahu dosa silam yang pernah kita lakukan kerana Allah telah tutup dosa kita daripada pengatahuan orang lain, jadi biarkan saja dan tidak perlu diungkitkan lagi. *jika anda senang baca ini [link]
  5. Tidak posting cerita tentang diri kita yang menunjukkan mengadu/mengeluh/keluhan terhadap masalah/ujian yang kita hadap. Jangan suka mengadu atau mengeluh pada orang ramai akan masalah/ujian yang Allah berikan pada kita. Jauhi sifat tersebut dan bersyukurlah. *jika anda senang baca ini [link]
  6. Sebelum blogging, pastikan tanggungjawab yang diAMANAHkan telah selesai. Utamakan yang fardhu.MySpace
  7. Posting tentang kebesaran Allah
  8. Posting sesuatu yang bermanfaat
  9. Posting yang mengajak pembaca dekat dengan Allah dan RasulNya
  10. Ber'blogging' kerana Allah. Walaupun sukar, tapi pastinya tidak mustahil kan?


Best kartun-kartun nie! hehe MySpace
Sekian saja ketika ini.
Wallahualam...

5 comments:

aisya zainal said...

salam.

weh2. aku tak tau aa tp mcm terasa.
kalau kau baca post aku yg memenuhi kriteria mcm yg kau bg ni, beritahu ye. tq

L@g3nd@ buD@k N@k@L said...

thnks~~for sharing

bagus entri ni

keep it up~~

sabree hussin said...

setuja 100% dengan artikel ni.

istisyhad-perinduCintaNya said...

[aisya]
wsalam. afwan sis. post ni tak menujukan kpd spe2 pon. ini juga ntuk peringatan diri sendiri^^

[L.budak.N]
thx bro ^^

[sabree]
thx juga xD

aiNulHusNa ^-^ said...

tertatik ngn n06 n no9 :D